Adomány Kárpátaljának

2023. év vége felé a rendünk ökonómusa megkérdezte tőlem, hogyan lehetne a mostani háborús helyzetben az Ukrajnában maradt rászorulókat támogatni, – ugyanis tudta, hogy korábban a Karitászban dolgoztam. És tudnék-e ebben segíteni?


Korábban az Egri Főegyházmegyei Karitász Központban szolgáltam, ahol több ilyen projekt is folyik. Például az egyházmegyében élő háborús menekülteket támogatják, illetve szoros kapcsolatot tartanak a beregszászi Szent Anna Karitásszal, akik ingyen konyhát üzemeltetnek. Hetente háromszor kb. 70 fő számára főznek úgy, hogy amelyik nap nincs főzés, akkor is jusson mindenkinek meleg étel. Őket többször is sikerült a háború kitörése óta nagyobb mennyiségű tartós élelmiszerrel és friss hússal támogatni. Így a Congregatio Jesu Közép-Európai Tartományától (Mitteleuropäise Provinz) kapott támogatást ennek a konyhának adtuk.


Amikor jelezték, hogy szükségük lenne élelmiszerre, konkrétan húsra – mivel ebből teljesen kifogytak – elindultunk az adománnyal. Az összeg egyik feléből, közel 300 kg különféle húst tudtak vásárolni. Ez az adomány nagymértékben segíti az ingyen konyha további működését.
Az adomány eljuttatását összekötöttük egy karitász programmal is. Árvai Ferenc atya, az Egri Főegyházmegye Karitász Központ vezetője, a Betegek Világnapjához kapcsolódóan a betegek gondozásáról tartott előadást. Gondolatait történetekkel, viccekkel tűzdelte, mellyel az ismeretek mellett nevetést és örömet csalt a jelenlévő karitász tagok arcára, akik az orosz-ukrán háború kitörése óta sok bizonytalansággal, feszültséggel élnek minden nap. Ennek ellenére segítik az Kelet-Ukrajnából oda menekült családokat és minden rászoruló embert. Különösen is nehéz a helyzete az időseknek, akik havonta 62,5 EUR (kb. 25 000 Ft) nyugdíjat kapnak csupán és ebből kell fizetni a rezsit, a gyógyszereket és sokszor élelemre már nem jut pénzük. Ezért hálásak a Karitásznak az ingyen-konyháért, mert nagy segítség nekik az étkezésben.


Hálás köszönet a Congregatio Jesu tartományi vezetésének a pénzbeli adományért és köszönet mindazoknak, akik segítették, hogy az adomány eljusson Ukrajnába a rászorulókhoz.
2024.02.16
Szilvay Jerne CJ

Köszönőlevél Cosima Kiesner CJ Tartományfőnöknő részére

A Beregszászi Szent Anna Karitász ezúton szeretné tolmácsolni háláját és nagyrabecsülését a szervezetük számára az önzetlen segítségért és együttműködésért. Külön köszönettel tartozunk Árvai Ferenc Atyának és Szilvay Jerne nővérnek, hogy személyes jelenlétükkel is megtiszteltek minket.

          Bár kis térségünket fegyveres konfliktusok nem sújtják, az itthon maradt lakosságnak szembe kell néznie az orosz-ukrán konfliktus okozta kihívásokkal. A háború kitörése jelentős bizonytalanságot és nagymértékben megemelkedett, inflálódott árakat eredményezett. Az egyre növekvő számú rászoruló ellátása, az egyedül itthon maradt idősebb korosztály és a belső Ukrajnából áttelepültek gondozása napi szintű problémává nőtte ki magát. Köszönjük, hogy nagylelkű felajánlásukkal hozzájárultak a Szent Anna Karitász ingyen konyhájának működtetéséhez és fenntartásához. A nagyobb mennyiségű hústermék megvásárlásával biztosítottá vált egy újabb időszakra a meleg étel eljuttatása támogatottjaink számára.

Kérjük Isten áldását további tevékenységükre!

Hálás köszönettel:          

Harapkó Marianna, a Beregszászi Szent Anna Karitász vezetője

Kedves Cosima Kiesner CJ Provinzoberin,

Nagy örömmel szeretnénk meghívni Önt és társait a Karitász ingyen konyhájának és működésének megtekintésére. Nagyra értékeljük rendházuk szolgálatát és segítségét a közösségünknek.

A Karitász ingyen konyhája mély tisztelettel és elkötelezettséggel működik azoknak segítéséért, akiknek leginkább szükségük van rá. Szeretnénk Önöknek lehetőséget adni arra, hogy közelről láthassák és megismerjék ezt a nemes kezdeményezést.

A látogatás célja, hogy betekintést nyerjenek a Szent Anna Karitász mindennapi tevékenységeibe. Reméljük, hogy ez a látogatás segíthet abban, hogy tovább erősítsük a közöttünk lévő kapcsolatot és együttműködést.

Továbbá, szeretném megnyugtatni és biztosítani, hogy Kárpátalján nincs jelenleg háborús helyzet, és a régió teljes mértékben biztonságos az odalátogatáshoz. Nincsenek lövöldözések, rakétatámadások vagy más olyan incidensek, amelyek veszélyeztetnék az ide látogatókat.

Tisztelettel,

Harapkó Marianna, a Beregszászi Szent Anna Karitász vezetője

Ez is érdekes lehet...