Képzés

Jelöltség:

A jelöltidő két részből áll. Az első a kandidátusi időszak, amely általában lazább kapcsolattartás a renddel és a jelöltmesternővel. A második a posztulátus; ez minimum fél év. Ebben az időben a jelölt már a közösséggel él, megismerkedik a rendtagokkal, a lelkiség alapjaival, valamint a Congregatio Jesu küldetésével, az alapdokumentumokkal és Ward Mária életével. Ezután van lehetőség dönteni a noviciátusba való belépésről.

Noviciátus:

Mivel a Congregatio Jesu magyar közössége a Közép – Európai Tartomány része, ezért a noviciátus nemzetközi és jelenleg Bécsben van. A noviciátus (újoncidő) két egymást követő éven át tart. Ennek folyamán a novícia megismeri és megtapasztalja a Congregatio Jesu életmódját, elsajátítja lelkiségét. Egyre közelebb kerül Istenhez az imában, növekszik Krisztus iránti személyes kapcsolata. Megtanulja, hogy mindenben Istent keresse. A noviciátus lényeges elemét képezik a probációk. Ezek olyan szolgálatok, amelyek során a novícia különböző tapasztalatokra tesz szert; ezek által jobban megismeri önmagát és azt, hogy mit tud elviselni az Úrért. A noviciátusi képzés a fogadalmak letételével fejeződik be.

Juniorátus:

A képzés a juniormesternő segítségével folytatódik. A fiatal nővér vagy tanulmányokat folytat, vagy megkezdi apostoli munkáját. Előfordul az is, hogy valaki tanul (például valamilyen postgraduális képzésben vesz részt) és közben részmunkaidőben megkezdi apostoli szolgálatát. A juniorátus évei alatt egyre inkább összhangba kerül a lelki− és a közösségi élet, az apostoli munka, valamint a tanulmányok. Ez az időszak az örökfogadalomig tart, azaz minimum hat, maximum kilenc évig. Ezen belül külön hangsúlyt kap az utolsó év, a terciátus; ami felkészülés az örökfogadalomra.

Terciátus:

Ez a képzési szakasz körülbelül egy évig tart. Ilyenkor a nővér részben mentesül a teljes munkavégzés alól. Fontos, hogy ez idő alatt az eddigi lelki, szakmai és apostoli képzés szintézisbe kerüljön, és a junior alkalmassá váljon a Congregatio Jesuban szerzett tapasztalatok összegzésével a feltétel nélküli és élete végéig szóló önátadásra.

Örökfogadalom: Az örökfogadalom letételével a nővér a rend teljes jogú tagja lesz.