A 60 év alatti európai nővérek találkozója Lilienhofban

2017. február 16-19-ig Lilienhofban az európai tartományok 60 év alatti nővéreinek találkozóján 39 külföldi nővértársunkkal együtt vettünk részt. A magyar tartományt négyen képviseltük: Szilvay Jerne CJ, Kóczán Gabriella CJ, Herman Judit CJ, Papp Éva Bernadett CJ. Már hónapokkal előbb elkezdtünk készülni a találkozóra egy hazánkat és tartományunkat bemutató prezentációval. Ez lehetőséget adott számunkra, hogy rátekintsünk kulturális és közösségi karizmánk gazdagságára.

 

A találkozó programjai biztosították, hogy jobban megismerjük egymást és azokat az országokat, ahonnan érkeztünk. Már az első este megtapasztaltuk a nyelvi sokszínűséget, hiszen az angol és a német nyelveken túl igyekeztünk megtanulni néhány kifejezést a másik anyanyelvén, amellyel örömet szerezhettünk egymásnak. A nyelvi kiscsoportokban történő munka megkönnyítette a kommunikációt, és sokat köszönhettünk az előkészítést és tolmácsolást végző nővéreknek is. Kiscsoportban történt a reggeli ima és annak megosztása, valamint az utolsó nap délelőttjén a különféle szolgálatokban lévők is így oszthatták meg egymással tapasztalataikat. Daniela, román nővér előadásában Ward Máriát szemléltük mint európai nőt, aki nekünk is irányt mutat, hogy hogyan tudjuk megélni karizmánkat a jelen körülmények között. Erőt adóak voltak a közös szentmisék és az esti szentségimádás is.

A második nap délutánján megtekinthettük az előre elkészített prezentációkat, a harmadik nap délutánján pedig többféle program közül választhattunk érdeklődésünknek megfelelően. Például szappankészítés, liturgikus tánc, Ward Mária útja, előadás a migrációs helyzetről.

A könnyedebb programok közé tartozott még a kultúrák estje, ahol a Szlovákiából és Romániából érkezett nővérek megleptek minket a népviseletben bemutatott táncaikkal. Mi pedig egy magyar népdalcsokorral ajándékoztuk meg őket. Erre az estére minden nemzet a saját speciális ételeivel is készült.

Reméljük, hogy ez a közös együttlét segít a tartományok közti együttműködés további előmozdításában.

Hálásan köszönjük a szervezést és az ott élő nővéreknek a vendégszeretetét.

Papp Éva Bernadett CJ és Herman Judit CJ