A CJ európai tartományfőnöknőinek konferenciája Budapesten

 

 

A Congregatio Jesu szerzetesrend hét európai tartománynak – Anglia, Németország, Spanyolország Olaszország, Szlovákia, Románia, Magyarország - vezetői szeptember 18 – 22. között Budapesten tartották őszi találkozójukat. Tanácskozásuk célja, hogy tovább mélyítsék a provinciák közötti együttműködést.

 

A konferencia moderátora Philip Endean angol jezsuita atya, a párizsi Centre Sévres teológia professzora volt. A Generelátus képviseletében jelen volt Elisabeth Kampe CJ és Elena Gatica Romero CJ. A tolmácsolást Otilia Kundt CJ nővér vállalta.

A találkozó témájának legnagyobb részét Jane Livesey általános főnöknő erre az alkalomra írt programadó levele adta. A levél nagy hangsúlyt helyezett a nővérek képzésének megújítására.

Az európai tartományok helyzete és tapasztalatai rendkívül sokszínűek, így ugyanazt a témát más-más oldalról tudják megközelíteni. A konferencia résztvevői ezt a sok nézőpontot megvizsgálva gyűjtötték össze azokat a szempontokat, amelyek segítik az általános főnöknőt döntései meghozatalában.

 

A kulturális és nyelvi különbségek mellett is gördülékenyen és hatékonyan folyt a munka. A résztvevők megköszönték a magyar tartomány vendégszeretetét és szerető gondoskodását, külön kiemelték a nyugodt és baráti hangulatot.

A találkozó programjában szerepelt a főváros nevezetességeinek megtekintése. A Gellért-hegyről megcsodálták az éjszakai Budapest fényeit. A tartományfőnöknőket megérintette a klasszikus épületek szépsége és hazánk több, mint ezer éves történelme. Többen megjegyezték, hogy a főváros mennyire tiszta és rendezett.

A konferenciasorozat folytatódik, a Congregatio Jesu európai küldetésének és jövőjének tisztázására.