Európai tartományfőnöknők konferenciája Yorkban

York, ERC

Április 20. és 22. között a Congregatio Jesu hét európai tartományfőnöknője konferencián találkozott az angliai Yorkban, Ward Mária szűkebb hazájában. Az európai tartományok vezetői 2013 óta minden évben kétszer találkoznak, hogy a szerzetesrend jövőjéről és az aktuális feladatairól egyeztessenek.

A mostani találkozó moderátora Philip Endean, angol jezsuita atya volt, aki nagyon jól ismeri Ward Máriát és a szerzetesrendet, korábban is már többször dolgozott a nővérekkel.

Délelőtti közös megbeszélések után a résztvevők mind a három napon meglátogattak egy-egy Ward Máriához köthető emlékhelyet. Első nap a York-i a Bar Conventben - a város régi kapujánál, a Micklegate Bar-nál épült rendházban – tekintettek meg egy kiállítást. A jelenleg is látogatható tárlat címe Living Heritage, az angliai katolikus üldözések korát, Ward Mária életét és ezek mai üzenetét mutatja be.

Második nap Osbaldwickbe látogattak a résztvevők, 1645-ben itt temették el Ward Máriát. Sírköve jelenleg az anglikán templom falában van elhelyezve. Itt közös imával és szentmisével emlékeztek az alapítónőre.

Harmadik nap a Mount Grace zarándokhelyet keresték fel, Ward Mária társnővel szintén sokszor imádkozott ezen a helyen.

A konferenciasorozat tovább folytatódik, a Congregatio Jesu európai küldetésének és jövőjének tisztázására. A jövőben ebbe a folyamatba próbálják a többi nővért is bevonni. Az első ilyen találkozó októberben, Bukarestben lesz, itt azok a nővérek vesznek majd, akik nemzetközi küldetésben vesznek vagy vettek részt. Magyarországról Barnai Brigitta CJ nővér, utazik a tanácskozásra. Ő jelenleg nemzetközi küldetést teljesít Jeruzsálemben. A következő évben, februárban az ausztriai Sankt Pölten a hatvan év alatti nővérek találkozóját szervezik. A hét tartományból több mint ötven nővért várnak. A magyar tartomány négy fővel képviselteti magát.