Római találkozások

Róma; Congregatio Jesu; Ward Mária; megszentelt élet

 

Több ezer megszentelt életű férfi és nő gyűlt össze Rómában, hogy megünnepeljék a megszentelt élet évének lezárását és az irgalmasság szentévét. A Congregatio Jesu magyarországi tartományából Nobilis Anna CJ és a Papp Éva Bernadett CJ nővérek vettek részt a találkozón, akik a Generalátus vendégei voltak.

 

 

 

"Január 28-tól február 2-ig a megszentelt élet éve nemzetközi találkozóján vettünk részt Rómában. Kb. 5000 szerzetes volt jelen a világ minden részéről.

Érkezésünk napján a Szent Péter bazilikában vigíliát imádkoztunk. Onnan hazaérve találkoztunk a CJ öt tartományából összegyűlt 2-2 nővértársunkkal: Delhi, MEP, Románia, Szlovákia, és mi ketten Magyarországról.

Vacsorával vártak minket – ezt a gondos és szeretetteljes vendéglátást tapasztaltuk bármilyen korán indultunk reggel és bármilyen későn értünk haza egy programról délután vagy este.

Olasz, angol, német és magyar nyelven igyekeztünk egymást megérteni. Ezen az estén a magyar volt a legnagyobb nyelvi csoport az asztalnál. A két romániai vendég és a konyhán dolgozó Mária nővér is örömmel váltott magyarra, hiszen csángó területről származnak.

Megszentelt élet éve; Congregatio Jesu; RómaA következő napokat a megszentelt életről szóló konferencia töltötte ki. Pénteken a vatikáni VI. Pál teremben hallgattunk mindannyian előadásokat, szombaton a különböző életformák szerint (klauzúrában élő monasztikus rendek; konventuális rendek; az apostoli élet társaságai; világi intézmények; megszentelt szüzek; új típusú intézmények más-más helyszínekre lettünk beosztva. Mi az apostoli élet társaságához tartozók a Lateráni Bazilikában és Egyetemen kaptunk helyet, előre kiválasztott témakörök és nyelvi csoportok alapján. A közös előadásokat öt nyelven hallgathattuk mini rádiónk segítségével: angol, francia, olasz, spanyol és portugál.

Az előadások visszatérő gondolatai voltak: az öröm, a misszió, a meghallgatás képessége, nyitottság a periférián élők felé, a közösségen belüli felebaráti szeretet alapvető szükségessége.

A helyszínek megtalálása, majd újból egymásra találás izgalmas feladatot jelentett, de nagy öröm is volt. A CJ csoport valahogy mindig összetalálkozott, akkor is, ha különböző időpontokban, más úton indultunk. Városnézésre, Ward Mária és Szent Ignác életének helyszíneire nem sok idő jutott, így azt a rövid ebédszünetek rovására, vagy egy-egy program kihagyásával lehetett beiktatni.

Szombat estére mindannyian igyekeztünk haza, mert a házban Ward Mária ünnepét az IBVM generalátusával együtt tartották. Szentmise, majd utána vidám vacsora és beszélgetés mellett voltunk együtt. A liturgiát az IBVM nővérek szervezték – afrikai zenével, dobbal. A nemzetköziséget jelenlétünk színesítette.

Vasárnap ismét a különböző életformák szerinti elosztásban vettünk részt a programokon. Nekünk ezen a napon is a VI. Pál teremben jutott hely, ahol délelőtt két előadást és pódiumbeszélgetést hallgattunk. Délutánra maradtak a szentmisék és a „szépség útja”: a művészet által találkozni Istennel. Ignáci helyeket, vagyis az Il Gesút és a Szent Ignác templomot, illetve a Sixtusi Kápolnát látogattuk meg. Hétfőn mindannyian a VI. Pál teremben gyűltünk össze a konferencia lezárására és pápai audienciára, ahol Ferenc pápa rövid beszédet mondott.

Megszentelt élet éve; Congregatio Jesu; Róma

Ezen a délutánon volt egy kis szabad időnk, amikor ketten elmehettünk megnézni Szent Ignác szobáit. (Ott természetesen összetalálkoztunk indiai nővértársainkkal – hiszen a CJ nővérek a fontos helyeken mindig találkoztak.)

Az esti program egy oratórium meghallgatása volt. Mi átadtuk a jegyünket a házbelieknek – akik nagy örömmel mentek el – mi pedig a közeli templomba mentünk szentmisére és inkább pihentünk az este. Örömmel láttuk a szentmisén az IBVM nővérek egyikét – immár kedves ismerősünket.

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén reggel a Santa Maria Maggiore templomban bűnbánati liturgián vettünk részt. Este volt a Megszentelt Élet Éve záró szentmiséje a Szent Péter bazilikában, illetve előtte a téren.

Ez a találkozó jó alkalom volt arra, hogy átvezessen minket az irgalmasság évébe. Hálásak vagyunk, hogy részt vehettünk rajta."

 

Nobilis Anna CJ és Papp Éva Bernadett CJ