Új évfolyammal és új szakokkal indul a tanév budapesti iskolánkban

 

Ward Mária, Congregatio Jesu, CJ

 

Idén új feladatokkal és megváltozott, „Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskola” névvel kezdődik a tanév budapesti iskolánkban.

 

Az új zeneművészeti szakképzés keretében egyházzene, népzene és klasszikus- régizene szakon folytathatnak tanulmányokat a diákok. Valamint az eddigi 12 évfolyam mellé egy új, OKJ-s évfolyam is elindult. Az érdeklődők számos nyílt programon keresztül ismerkedhetnek meg az iskolával. Lesz táncház és kézműves sokadalom, előadások a Belvárosi Művészeti Napok keretében, valamint folytatódnak a hagyománynak számító csütörtök esti koncertek a Tolnay Klári Teremben. Mindezekről az iskola honlapján olvashatnak bővebb információkat: wardmaria.hu

Az Egyetemi templomban közel 430 tanuló előtt az Marton Zsolt atya mutatott be Veni Sancte szentmisét. Az évet pedig Némthy Kálmán igazgató úr beszéde nyitotta meg:

„Mozart 11 évesen operát komponált, Hollán Ernőt 24 évesen Pétervárad erődparancsnokává nevezik ki. Gyurta Dániel 15 évesen olimpiai ezüstérmet szerez, Vianney Szent János bár mindig hadilábon állt a tanulással, mégis a plébánosok védőszentje lett. Tisztelt Congregatio Jesu nővérek, tisztelt Szülők, kollégák, kedves Diákok! Az előbb felsorolt embereket az köti össze, hogy megtalálták azt, amiben erősek, és ebben óriási fejlődésre voltak képesek. Vianney Szent János például nem volt zseni, egy egyszerű parasztfiú volt, akit tanulatlansága miatt alig akartak pappá szentelni, mégis lelkivezetőként annyira ki tudta teljesíteni az Istentől kapott képességét, hogy naponta ezrek vártak órákat a gyóntatószéke előtt. Mindezt Nektek, kedves diákok azért fontos tudnotok, mert ma már egyre nagyobb egyetértés van abban a kutatók között, hogy minden ember, így minden Wardos diák is tehetséges valamiben! Az, hogy zeneszerzők vagy feltalálók, vagy tisztességes szakemberek lesztek, még nem tudható… és talán nem is ez a lényeg. Mert nem kell mindenkinek zseninek lennie! Az igazán fontos az önmagatokhoz mért fejlődés. Mert nem mindenkinek azonos talentum jutott! Van, akinek 1 és van, akinek 10, de azt mindenkitől elvárja a talentumok gazdája, hogy a kapott képességekkel jól sáfárkodjon! Ne egymáshoz mérjétek tehát magatokat, hanem önmagatokhoz és az adottságaitokhoz. Küzdjetek azért, hogy mindig előrébb, mindig feljebb lépjetek. Nem a karrier és a diplomák száma a legfontosabb, hanem az, hogy minden este elmondhasd a napodról: előrébb léptem. Előrébb Isten felé, embertársaid felé és önmagad megismerése felé. Ha ez sikerül ebben a tanévben, akkor biztos vagyok abban, hogy egy kicsit előrébb léptek afelé is, hogy majdan rátok lehessen keresni a wikipédián. Ehhez kívánok mindenkinek kitartást erre a tanévre! A 2015-16-os tanévet megnyitom.”