Szabadon, őszintén, igazságban – Mary Ward és társai

Szabadon, őszintén, igazságban Mary WardSzabadon, őszintén, igazságban címmel kisregény jelent meg alapítónőnk Mary Ward életéről.

A mű szerzője fiatal németországi rendtársunk Birgit Stollhoff CJ nővér. Kifejezési stílusa nagyszerűen áthidalja a távolságot az elmúlt századok és a mi korunk között, és Mary Ward karizmájának mélyebb megismerésére ösztönöz. A fordítás Somfai Boglárka, egykori rendtársunk remekműve, aki személyesen is találkozott Birgit nővérrel és az utolsó simításokat a München-nymphenburgi rendházunkban végezte. A gazdag illusztráció Lisa Elias munkája.

A könyv a KORDA Kiadó gondozásában jelent meg, szeptembertől megvásárolható iskoláinkban, a keresztény könyvesboltokban és kiadó honlapján.

 

A magyar kiadáshoz Knáb Judit CJ, tartományfőnöknő írt utószót:

„Utószó

„Igen, végre megtaláltam!”- ujjongtam fel magamban, aztán meséltem ugyanezt nővértársaimnak. „Mit is?”- kérdezték csodálkozva. „Megtaláltam végre azt a könyvet, amit mindenképpen meg kell jelentetnünk magyarul Ward Máriáról!”

Számomra a lelki táplálékot leginkább a jó spirituális könyvek jelentik. Nagyon hiányzott a polcomról valami Ward Máriáról, amit nem csak én olvasok szívesen, hanem bárkinek a kezébe adhatok és biztos lehetek abban, hogy mélyebb ismeretet szerez rendünk alapítójának és a közösség keletkezésének körülményeiről. Mindezt úgy, hogy olvasmányos, izgalmas, kalandos, de tartalmas művet forgat.

Ráadásul rendünk egy fontos jubileumi évében találtam rá erre az írásra. Ward Mária 400 évvel ezelőtt egy olyan látomásban részesült, amelyet mi az „Igaz lélek látomásának” hívunk, s egyben rendünk karizmáját, küldetését is meghatározza. Természetesen ezt korának kifejezéseit, stilisztikai eszközeit használva, vagyis számunkra kissé bonyolultan, ráadásul rendi „belső nyelvhasználattal” teszi. Sokat böngésszük nővértársaimmal ezt a szöveget és mindig találunk benne új, többféle módon is értelmezhető részeket. Ez részben hatalmas gazdagságot, részben nagy bizonytalanságot is kelt bennünk, hiszen ha mi sem tudjuk értelmezni, akkor azok, akiknek ezt tovább adni szeretnénk, vajon hogyan is tudnák! Általában ez a dilemma a középkorban vagy az újkor hajnalán keletkezett írásokkal és ez adja a nehézséget ahhoz, hogy a valódi üzenethez teljes egészében eljussunk.

Birgit nővér, rendtársam könyve áthidalja a szakadékot az elmúlt századok és korunk között. Olyan „nyelvet” használ, amellyel nem csökkenti Ward Mária korának értelmi és érzelmi üzenetét, de minket is tökéletesen elér és további kérdések megfogalmazására, Ward Mária mai lelkiségének további kutatására ösztönöz.

Nem csak annak ajánlom ezt a könyvet, aki konkrétan egy rendalapító életéről szeretne olvasni, hanem mindenkinek, aki arra vágyik, hogy visszautazzon gondolatban a XVII. század angol vallási világába és elkötelezett fiatal hölgyek útkereséséről olvasson. Hivatáskeresésről, emberi kalandokról és Istennel való személyes találkozásról szól ez a könyv. Egy élettörténetről, Ward Mária és barátnői élettörténetéről.

Én megtaláltam az írásban, amit, pontosabban, akit kerestem. Megtaláltam azt a friss és autentikus női alakot, aki a mai napig hatással van életemre! Jó olvasást és hasonló „rátalálás” élményt kívánok mindenkinek, aki kézbe veszi ezt a kiadványt!

 

Knáb Judit CJ”