Ward Mária álma

Budapesti Ward Mária Iskola; Tolnay terem; koncert

 

„Ward Mária iskoláinak megindulása előtt a leányoktatás egyetlen lehetséges formája a hagyományos tanmenetet követő zárdai nevelés volt, amelynek keretében olvasást és betűvetést, házimunkákat (varrást és házvezetést), zenét és vallási ismereteket tanultak a lányok. Ward Mária valami újat talált fel. A hagyományos tanmenetet kiegészítette képzőművészettel és színjátszással, klasszikus irodalommal és modern nyelvekkel.” Frances Orchard CJ

 

Ward Mária (1585-1645) egy folyton megújuló, a kor kihívásainak megfelelő oktatásról álmodott a maga korában. Minket, utódait, a ma élő Congregatio Jesu nővéreket és szorosan velünk együtt szolgáló, nevelő munkatársainkat is arra hív, hogy legyünk érzékenyek és nyitottak a változásra, megújulásra. Nézzünk szét nyitott szemmel a társadalomban, hogy mire van szükség az oktatásban, milyen hiányterület mutatkozik. Kalmanovits Zoltán igazgatóhelyettes látott meg egy irányt, amely felé iskolánk el is indult. A művészetek, azon belül is a zene nevelő erejére hívta fel a figyelmünket.

Mert mi történik ma a gyermekekkel fiatal felnőttekkel a zenei kultúra területén? A pop-rock stb. könnyűzene olyan csatorna, amely gyorsan és hatásosan lopakodik be az életükbe. A dalszövegek, ritmusok, dallamok kifejtik hatásukat és befolyásolják őket akaratuk ellenére. Nyilván van olyan irányzat, amelyre egyértelműen kimondhatjuk, hogy ártalmas, romboló. De sok olyan műfaj van, amely nem egyértelmű. Sőt, ha belegondolunk, akkor a ma régi zenének nevezett régi zene egykor a királyi udvarok populáris tánczenéje volt. Hogy így lesz-e ez 500 vagy 1000 év múlva a mai dalokkal is, azt nem tudhatjuk. Azt viszont tudjuk, hogy a Budapesti Ward iskolában diákjainknak széles palettán kínáljuk a zeneismeretet. A 2015 őszén induló zeneművészeti szakközépiskolából pedig reményeink szerint néhány év múlva mi is adunk zenészeket a társadalom javára, művelődésére.

Decemberben indult koncert sorozatunkra pedig mindenki szeretettel várunk a Tolnay Klári terembe, aki a régizene, komolyzene és népzene világában szeretne csütörtök esténként elmerülni, abból töltekezni! Tapasztaljuk meg együtt a zene hatását, alakító erejét, befolyását életünkre! Így tudunk aztán hiteles véleményt formálni az általunk ismert mindenféle zenei területek értékéről, hatásáról.

Ward Mária álma a teljes ember nevelése, a személyiség teljese kibontakoztatása volt. Ő csak a leánynevelésre koncentrált, de mi tapasztaljuk, hogy ez a fiúnevelésre is igaz. Sőt korunkban a férfi szerep még nagyobb válságát éli, mint a női! Mi abban hiszünk, hogy a koedukált oktatási forma, a művészetekkel való ismerkedés, azokban való kibontakozás és a folyamatos reflexió a hétköznapokban egészséges identitású férfiakat és nőket formál.

Jöjjön el iskolánkba és tapasztalja meg pedagógiánk erejét, legalább egy koncert idejére!

Kaszap Viktória CJ