Új testvériskolai kapcsolat Németországból

 

Örömmel adunk hírt rendi honlapunkon arról, hogy testvériskolai kapcsolat jött létre egri tanintézményünk és a németországi Eichstätt városában lévő Ward Mária Iskola között. A tantestület csoportját az őszi szünetben látta vendégül a német iskola - erről Hullai Dánielné, kollégiumvezető írását közöljük.

 

 

 

Eichstätt-ban jártunk...


Tantestületünk 10 fős csoportja az őszi szünetben oda látogatott, ahol kitűnően éreztük magunkat, a vendéglátóink nagyon kedvesek voltak, az iskola hatalmas, nagyon színvonalas, igazán minden körülmény adott a minőségi oktatáshoz és minden bizonnyal a két iskola diákjai és tanárai számára is vonzó lesz a testvériskolai kapcsolat létrejötte.


A CJ szerzetesrend iskolai küldetésében megfogalmazódik többek között annak nemzetközisége, az idegen nyelvek hatékony elsajátítását szolgáló testvérkapcsolatok ápolása német, és angol iskolákkal.

A nyáron Magyarországon tartózkodott prof. Dr. Barbara Staudigl igazgató asszony családjával, és felkereste intézményünket is. Akkor megállapodás született arról, hogy az őszi szünetben egy tantestületi küldöttség utazik az általa igazgatott Ward Maria reáliskolába, Eichstätt-ba.

Az indulásra november 2-án éjfélkor került sor tantestületünk 10 tagjával. Az első „hosszabb pihenő” Salzburgban volt, ahol ragyogó napsütésben sétálhattunk a történelmi belvárosban, megtekintettük Mozart szülőházát, majd a Várba kapaszkodtunk fel. A fáradozásért a nagyszerű panoráma és érdekes kiállítások kárpótoltak bennünket.

Innen tovább utaztunk, és az esti órákban érkeztünk meg úticélunkhoz, ahol ismerős arcok meleg fogadtatása és a vacsora várt. A szállásunk a Benedikta női szerzetesrend által fenntartott, igényesen kialakított vendégházban volt.

Másnap délelőtt, egy helyi idegenvezető segítségével, a várossal ismerkedtünk, aki igyekezett sok mindent megmutatni e szép érseki székhelyű kisváros történelmi nevezetességeiből, múltjából. Az iskolát is bejártuk, bepillantottunk néhány jól felszerelt szaktanterembe.

Délután egy közeli városba Nördlingenbe utaztunk, amely megőrizte középkori városszerkezetét. A templomtoronyból gyönyörűen kirajzolódott a várost körülölelő várfal a bejárataival, melyeket ma is használnak.

A harmadik nap délelőttjén került sor az iskolák közötti kapcsolatfelvétel részleteinek a megbeszélésére, mely szerint 15-20 fős egri diákcsoport 2012. július második hetében tesz látogatást Eichstätt-ban, és bekapcsolódik az ottani iskolai életbe, intenzív német nyelv tanulása és gyakorlása mellett. A német diákokat a következő tanév elején szeptemberben látjuk vendégül itt Egerben, szintén egy hétig, velük gyakorolva a német és angol nyelvet.

Még aznap egy rövid városi séta majd búcsúzás után hazaindultunk. A késő őszi napsütésben néhány órát eltölthettünk München multikulturális forgatagában, és közel 10 órás utazás után, szombaton reggel érkeztünk meg Egerbe.

Bízunk benne, hogy ez a röpke 3 nap egy mély, tartalmas és mindenképpen - a diákok szempontjából - hasznos, testvériskolai kapcsolat alakulását segítette elő.