Városmisszió Kecskeméten

 

 

Most hétvégén, június 3. és 5. között rendezték meg az első Kecskeméti Városmissziót, ahol a gazdag programkínálat mellett a a katolikus iskolák is bemutatkozhattak a Piaristák terén, többek között a Ward Mária Leánygimnáziuma és Kollégiuma is. 

 

 

 

Városmisszió a hétvégén Kecskeméten

Imaláncot, mintegy élő rózsafüzért fonnak Kecskemét köré az első Kecskeméti Városmisszió alkalmával a város keresztény közösségei. A június 3. és 5. között megrendezendő ünnepségsorozat részleteiről a város főterén tartott sajtótájékoztatón tudhattak meg többet az érdeklődők.

A Magyarországon első ízben 2007-ben, Budapesten megrendezett városmisszió hagyományait követve június első hétvégéjén Kecskeméten is benépesítik a város tereit, utcáit a hitükről tanúságot tevő keresztények. A tájékoztatón jelenvolt Jeney Gábor, a kecskeméti nagytemplom igazgatója, a programsorozat fő szervezője, továbbá Nagy Attila, a kecskeméti piarista szerzetesek; Menyhárt Sándor pápai káplán a Szentcsalád-plébánia és Rigóné Kiss Éva a Máltai Szeretetszolgálat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége képviseletében. 

Jeney Gábor emlékeztetett: a misszió célja mindig az örömhír, az evangélium közvetítése az emberekhez. Nem lesz ez másként ezúttal sem. A legtöbb program szabadtéren, a főtéren, illetve a város különböző pontjain zajlik majd. Mint azt a nagytemplom igazgatója kiemelte: a Család évében elsősorban a családokat szeretnék megszólítani. Egyrészt megerősítve őket a hitükben, másrészt pozitív példát mutatni a még nem családosok számára.

A misszió nagy értékeként Jeney Gábor is az összefogást említette, ami Kecskemét plébániái, egyházi iskolái és civil szervezetei között jön létre.  Szép példa erre a misszió maratoni programja, a város köré font Rózsafüzér. A kisebb imacsoportok, plébániák bevonásával a hívek gyakorlatilag körbeimádkozzák Kecskemétet. Az imalánc a Barátok templomából indul szombaton reggel fél nyolckor, majd délután 6 órakor, a főtéren zárul. Bárki, bármennyi időre, bármelyik ponton csatlakozhat a város lelki gyógyulásáért szőtt imalánchoz.  

A széchenyivárosi Szentcsalád-plébánia ugyancsak számos program helyszíne lesz. Menyhárt Sándor káplán elmondta: a misszió célja a szeretet, ami megnyilvánul abban is, hogy nyitott vagyok a másik felé, megbecsülöm őt, és megosztom vele az én értékeimet. 

A Piaristák terén a Katolikus oktatás Kecskeméten címmel zajló rendezvény részleteit Nagy Attila ismertette. Mint elmondta: mindhárom kecskeméti katolikus oktatási intézmény – a Piarista Általános Iskola Gimnázium és Diákotthon, a Ward Mária Leánygimnáziuma és Kollégiuma, valamint a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola – képviselteti magát, és az érdeklődők tájékoztatást kaphatnak az intézmények küldetéséről. Szeretnék megmutatni, hogy a gyerekeket nemcsak tudományokra, ismertekre tanítják, hanem az európai kultúra alapját nyújtó alapértékekre is nevelik. Bemutatkozik például a cserkészcsapat és a piarista diákok szeretetszolgálata. A misszió arra sarkall, hogy élő tanúságot tegyünk a hitünkről, az evangéliumról, az ehhez kapcsolódó értékekről. 

A három napos rendezvényen többek között lesz főtéri kávéház, ahol kizárólag jócselekedet-kártyával lehet fizetni; missziós sátor vetítésekkel és beszélgetésekkel; kerti ünnepség, amelyre térítésmentes belépőkártyákat a templomokban lehet igényelni; záró programként pedig Magda Dávid orgonaművész ad koncertet. 

Jeney Gábor a rendezvény „nulladik napjának” nevezte a június 2-ára, csütörtökre a nagytemplomban meghirdetett jótékonysági koncertet, amelynek bevételét teljes egészében a Szentcsalád-plébánia újjáépítésére fordítják. 

 

Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye/Magyar Kurír

(forrás: Magyar Kurír)